Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Bebeklerde D Vitaminin Önemi

28-02-2021 12:36
Bebeklerde D Vitaminin Önemi

Bebeklerde D vitaminin Önemi

Annelerin çoğu anne sütünün bebeklerinin gelişimi için yeterli olduğunu düşünür. Elbette bebeğin fiziksel ve bilişsel gelişimi için anne sütü çok önemlidir ancak yeterli değildir. Çünkü anne sütünün 1 litresinde 12-60 IU D vitamini bulunmakta ve bu miktar bebeklerin alması gereken günlük ihtiyacını karşılamamaktadır. Bu nedenle bebeğin doğumundan itibaren takviye olarak alması gereken tek vitamin D vitaminidir.

Öncelikle D vitamini nedir ve ne işe yarar öğrenelim.

D vitamini nedir ve ne işe yarar?

D vitamini yağda çözünen bir vitamindir. "Güneş ışığı vitamini” olarak da adlandırılan D vitamininin asıl görevi; dolaşımda kalsiyum ve fosfor dengesini sağlayarak kemik sağlığının korunmasını sağlamaktır.

D vitamini nasıl sağlanır?

D vitamini büyük ölçüde güneş ışığının etkisi ile deride sentez edilir. Bu nedenle,

· Bebeklerin üzerlerinde yalnızca bez varken 30 dakika, giyinik iken haftada iki saat;

· Gebelerin ise haftada üç kez, günde 20 dakika güneş görmesi tavsiye edilmektedir. 

Ayrıca, balık, balık yağı, yumurta gibi besinlerden D vitamini edinilebilir. 

Ancak doğal besinlerden yeterli D vitamini sağlamak mümkün olmayabilir. Ayrıca hava kirliliği, deri kanseri veya bebeği üşütme korkusu gibi nedenlerden dolayı yeteri kadar güneş görmemekten dolayı da D vitamini sentezi sağlanamayabilir. Bu nedenle ağızdan düzenli olarak D vitamini takviyesi almak gerekmektedir.

 

Bebeklerin D vitamini günlük ihtiyacı ne kadardır?

Bebeklere D vitamini hangi aydan itibaren verilmeli?

Vücut için tam bir kalkan görevi gören D vitamininin doğru miktarda alınması çok önemli. Bebeklerin doğumunun ilk haftasından itibaren beslenme tarzı ne olursa olsun (anne sütü veya devam sütü fark etmez) tüm bebeklere en az bir yaşına kadar, tercihen 3 yaşına kadar günde 400 ünite D vitamini (günde 3 damla D vitamini) verilmelidir.

D vitamini eksikligi

D vitamini eksikliği nelere neden olur?

D vitamini yetersizliği çocuklarda raşitizme yol açmaktadır. Raşitizm büyüyen kemiğin yetersiz mineralizasyonu nedeniyle gelişen kemik hastalığıdır.

Doğumsal raşitizm ise güneşten yeterince yararlanamayan ve yetersiz beslenen annelerin bebeklerinde görülür.

Prematüre bebeklerde de eksik depo ile doğdukları ve hızlı büyüdükleri için d vitamini eksikliği görülebilmektedir.

 Raşitizmin en sık görüldüğü yaş aralığı 3ay -2 yaştır. Bu dönemde kafa kemiklerinde yumuşama, bıngıldakta genişlik, göğüs kafesinde çürüklük, el ve ayak bileklerinde genişleme görülebilir. Ayrıca diş çıkarmada gecikme, geç oturma, geç yürüme söz konusu olabilir. Terleme ve solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlık vardır.

Hamilelikte D vitaminin önemi nedir?

Bebeğin beslenmesi anne karnında başlar. Bebek kalsiyum ihtiyacını anne karnındayken karşılamaya başlar. Hamilelik döneminde kalsiyum dengesinin sağlanması için d vitamininin yeterli düzeyde olması önemlidir. Hamilelik döneminde yetersiz D vitamini alımı, yeni doğan bebeklerde kalıcı hasarlara ve yukarıda saydığımız gibi birçok komplikasyona yol açabilir.

 

Anne adayları 12. haftadan itibaren D vitamini takviyesine başlamalı ve emzirme döneminin 6. ayına kadar sürdürmelidir.


 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.