Bebeklerde Emzik Kullanımı
NEDEN EMZİK KULLANMALIYIZ ?
Emzik aslında bebeğinizi sakinleştirmek ve eğlendirmek için tasarlanmış bir üründür. Bazı bebekler sadece beslenirken emerken, bazıları emzirme süresi bittikten sonra bile emzik veya biberon emmek isteyecektir. Bebeği sakinleştiren emme refleksi dolayısıyla emzik kullanımı anneleri zor zamanlarda kurtarıcı bir rol üstlenmiştir.
BEBEĞİMİN EMZİK İSTEDİĞİNİ NASIL ANLARIM ?
Bebeğiniz size emzik kullanma zamanının geldiğine dair ipuçları verebilir.
Bebeğiniz;
· Biberonu boşken bile mutlu bir şekilde emiyorsa,
· Memenizden ayrılmıyor ya da süt çekmeden emmeye devam ediyorsa,
. Parmaklarını veya başparmağını sürekli emiyorsa, o zaman bebeğiniz emzik için mükemmel bir aday olabilir.
Ne yazık ki, tüm bebekler emzik istediklerine dair ipuçları vermeyecektir. Bu, onu tanıştırmayı deneyene kadar bir emziğin bebeğinizi sakinleştirip sakinleştirmeyeceğini bilemeyeceğiniz anlamına gelir.
BEBEKLERDE EMZİK KULLANIMI NE ZAMAN BAŞLAMALI ?
Annelerin en çok merak ettiği soruların başında bebeklerinin emziğe ne zaman başlayabilecekleri oluyor. Aslında bebeği emziğe başlatmak için belli bir yaş aralığı yoktur. Önemli olan bebeğinizin emzik kullanımına hazır olup olmadığını tespit etmenizdir. Bebekler doğdukları andan itibaren emziğe başlatılabilirler ancak bazı uzmanlar annenin süt üretimi gerekli seviyeye ulaşana ve bebeğin emme rutini düzene oturana kadar emzik kullanımını tavsiye etmemektedir.
BEBEĞİM İÇİN DOĞRU EMZİK HANGİSİDİR ?
EMZİK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Bebeğinize doğru emziği seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç önemli nokta var.
Emzik Boyutu
Bebek emzikleri yaş grubuna göre boyutlandırılır. Bu yaşlar genel olarak:
Altı ay veya daha küçük reddedilebilir.
Altı ila 18 ay
18 ay ve üzeri
Elbette emzik boyutları satın alacağınız markaya göre değişecektir. Bu yüzden bebeğinizin yaş aralığına göre emzik seçmeniz daha doğru olacaktır. Çok büyük bir emzik boğulma tehlikesine neden olabilirken, çok küçük bir emzik bebeğiniz tarafından reddedilebilir.
Bazı emzikler her yaştan bebeğe uygunken, diğerleri sadece belirli bir yaş grubuna hitap eder. Her emzikte önerilen yaş aralığına dikkat edin. Bu tavsiyenin dışında kullanılan bir emzik, bebeğinizi etkili bir şekilde sakinleştirmeyebilir veya daha kötüsü, kullanımı güvenli olmayabilir.
Emzik Yapısı
Bildiğiniz gibi emzik üç ayrı parçadan oluşur. Bebeğiniz emziği koparıp ya da parçalarsa ciddi bir boğulma tehlikesi oluşturur.
Bebeğinizin emziği birden fazla parçadan oluşuyorsa, meme ucunu güçlü bir şekilde çekin. Meme başı ayrılıyorsa bebeğiniz için güvenli bir emzik olmayabilir.
Birçok emzik artık tek parça olarak tasarlanıyor. Tek parça emzikler en güvenli emzik türü olarak kabul edilir.
Emzikte Kullanılan Madde ve Emziğin Şekline Göre:
Emzikler, yapıldıkları maddeler ve şekilleri itibarıyla lateks (kauçuk), silikon, damaklı/damaksız, kiraz uçlu olarak çeşitlere ayrılmıştır.
Latex (Kauçuk) Emzik:
Silikondan daha yumuşak ve esnektir. Birçok bebek, lateks emziğinin tatmin edici hissini silikona tercih eder. Diş çıkarma yaşı yakın olan bebekler için tercih edilebilir. Diş ısırıklarına karşı dayanıklıdır, bu nedenle parçalanma riski yoktur. Ancak lateks emzik kullanırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır:
· Bebeğinizin lateks (kauçuk) alerjisi olabilir, bu durumda silikon emzik kullanabilirsiniz.
· Genellikle bulaşık makinesinde yıkanamazlar.
· Dış düzeyi toz toplar, emziği steril tutmanız zorlaşır.
· Emzik yıkandıkça su toplar ve şişer. Bu nedenle zamanla emzik bebeğinizin ağzına büyük gelecektir.
Silikon Emzik:
Emzikte en sık kullanılan malzemelerden biri silikondur. Silikon emziklerin temizlenmesi kolaydır. Yüksek sıcaklığa dayanıklı olduğu için sıcak su ile sterilize edilebilir. Koku tutmaz, yumuşak ve pürüzsüz olmaları nedeniyle bebeğiniz daha kolay alışacaktır.
Damaklı (Ortodontik) Emzik:
Damaklı emzikler bebeğin gelişen damak ve çene şeklini desteklemek için tasarlanmıştır. Damaklı emziğin alt kısmı düz, yukarıda kalan kısmı ise yuvarlak ve hafif tümsektir. Emme sırasında, en doğal emme eylemini sağlamak ve diş etleri ve gelişmekte olan dişler üzerindeki baskıyı azaltmak için bebeğin ağzında tıpkı annenin meme ucu gibi düzleşirler. Bebeğiniz 2-3 yaşına kadar damaklı emzik kullanabilir.
Damaksız Emzik:
Damaksız emzikler anne memesi şeklini anımsattığından bebeğiniz daha kolay alışabilir. 1 yaşından küçük bebeklerin kullanımına uygundur. 1 yaşından sonra damaksız emzik bebeğin damağına baskı yapabilir ve bu nedenle bebeğinizin ağız ve diş yapısında şekil bozukluğuna neden olabilir.
Kiraz Uçlu Emzik:
Kiraz uçlu emzikler de anne memesine benzetilerek tasarlanmıştır. Bu nedenle çok tercih edilen emzikler arasındadır. Tamamen yuvarlak uca sahiptir. Kauçuk ve silikon modelleri vardır.
EMZİK TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI ?
Bebeğinizin sağlığı ve kullandığınız emziğin daha uzun ömürlü olması için emzik temizliği çok önemlidir. Emzik seçimini yaptıktan sonra ilk kullanımda eğer sterilizatörünüz yok ise kaynamış suda 5 dakika emziği kaynatarak temizlemeniz tavsiye edilmektedir. İlk 6 aylık dönemde emziğin her gün dezenfekte olması gereklidir. Bu işlemi her gün tekrarlıyor olmanızdan dolayı emzik deforme olabilir bu nedenle yedek emziğiniz muhakkak olmalıdır.
6 aydan sonra emziğin temizliği için 2 günde bir 5 dakika kaynatılması yeterli olacaktır. Daha uzun kaynatmanız tavsiye edilmez.
Sadece silikon emzikler kaynatılarak temizlenmelidir. Kauçuk emzikler kaynatılmamalı, soğuk su ile dezenfekte edilmelidir.
Bazı silikon emzikler bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olarak üretilirler. Emziği alırken makinede yıkanabilir olması sizin için önemliyse etiketindeki yıkanabilir ibaresini kontrol etmeyi unutmayın.
Bebeğinizin emziğinin üstünde oluşabilecek çizikler nedeniyle dezenfekte işlemi zorlaşır bu nedenle 2-3 ayda bir emzik değiştirmeniz tavsiye edilmektedir.
Bebeğinizin sağlıklı büyümesi için ihtiyaç duyduğunuz emzik çeşitleri için sayfamızı ziyaret edin.