Hamile ve Bebeklerde Balık Yağı Kullanımı
Hamilelik döneminde balık yağı kullanımı
Balık yağında bol miktarda bulunan omega 3 yağ asitleri, anne sağlığı ve bebek gelişimi açısından hayati öneme sahiptir. Omega 3 yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilmediği için yiyecekler ve balık yağı gibi takviye ilaçlardan temin edilmektedir. Bitkisel omega 3 kaynakları; ceviz, fındık, keten tohumu, susam, soya, semizotu ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Hayvansal kaynaklar ise; somon, sardalya, ton balığı gibi yağlı deniz balıkları, köy tavukları ve yumurtaları, yeşil otlarla beslenen inek, koyun gibi hayvanların etleri ve sütleridir. Hamilelik döneminde, anne adaylarına hayvansal kaynaklı omega 3 tüketimi tavsiye edilmekle birlikte birincil besin olarak ise omega 3 kaynağı bol olan balık eti önerilmektedir.
Omega 3 asitleri için balık tüketimini tercih eden anne adaylarının dikkat etmesi gereken önemli bir nokta var. Denizlerde çevre kirliliğine maruz kalan bazı balıklar cıva, dioksin, poliklorlu bifeniler gibi kimyasal maddeleri aşırı oranda bulundurabilmeleri ve bu maddelerin de bebek üzerinde olumsuz etkileri olması nedeniyle balık tercihlerini doğru yapması gerekmektedir. Bu yüzden anne adaylarının dip balıkları yerine somon, ton balığı, hamsi, sardalya, palamut, lüfer, levrek tüketmesi tavsiye edilmektedir.
Anne adayları için önerilen günlük doz 300mg DHA içeren hayvansal omega 3’tür. Her gün balık eti tüketmeden gerekli olan dozu almak isteyen anne adayları, doktor kontrolünde, gebeler için formüle edilen balık yağı tabletlerini kullanarak doğru yağ asitlerini almış olurlar.
Balık yağı tabletleri kullanan anne adaylarının dikkat etmesi gereken nokta ise; balığın karaciğerinden değil gövdesinden elde edilen balık yağlarını tercih etmesidir. Çünkü balığın karaciğerinde bulunan yüksek orandaki A vitamini, doğum sakatlıklarına yol açabilir.
Hamilelikte balık yağının faydaları neler?
Hamilelik döneminde kullanılan balık yağı' nın anne ve karnındaki bebek açısından çok önemli faydaları vardır.
Anne adayında;
- Gebelik zehirlenmesi, doğum sonrası depresyon ve erken doğum olasılığını azaltıcı,
- Kalp damar sağlığı ile kan pıhtılaşma sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır.
Anne karnında yeterli omega-3’ü alan bebeklerin beyin, göz ve sinir sistemi gelişimi daha iyidir. Omega-3 otizm riskini azaltır, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun önüne geçer. Kronik hastalıkların gelişmesini önler. Ayrıca bebeklerin yetişkin dönemlerinde daha az sıklıkla meme ve prostat kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır.
Bebeklerde balık yağı kullanımı
Bebeğinizin anne karnında başlayan beslenme serüveni, dünyaya geldikten sonra da anne sütü, ek gıdalar ve takviye besinlerle devam etmekte. Bebeğinizin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimini desteklemek adına ihtiyacı olan vitaminleri, mineralleri, protein ve karbonhidratları alması sağlıklı büyümesi için önemli. İçerdiği bolca omega-3 asitleri ile balık yağı bebeğinizin büyürken alması gereken en önemli besin kaynaklarından biri.
Hamilelik döneminde balık yağı tüketmeniz bebek için ne kadar önemli ise, bebeğiniz doğduktan sonra da bebeğinizi balık yağı ile beslemeniz o kadar önemli. Ancak bebek balık yemekten hoşlanmıyor ise doktor kontrolü ve tavsiyesi ile balık yağı takviyesi kullanabilirsiniz.
Bebekler için balık yağının faydaları nelerdir?
- Bebeklerin bilişsel, görsel ve motor gelişimlerine yardımcı olur.
- Beyin ve sinir hücrelerinin sağlıklı çalışmasını sağlayarak çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.
- Öğrenme kapasitelerinin artmasını destekler.
- Göz sağlığını korur.
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun önlenmesine yardımcı olur.
- Nöronlar arasındaki iletişimi kolaylaştırır.
- Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Bebeklerin cilt sağlığını korur, alerjik döküntüler ve lekelere karşı koruyucudur.
- Otizm riskini azaltır.
Bebeklere balık yağı ne zaman verilir?
Genellikle bebeğiniz ek gıdaya geçtikten sonra ve balık tüketebileceği aya geldiğinde (genelde 8. ay) doktorunuz tavsiyesi ile balık yedirebilirsiniz. Yine anne adaylarına tavsiye edildiği gibi bebeğinize ağır metal içeren dip balıkları yerine omega-3 asidi açısından zengin somon, ton balığı gibi balıklar yedirmelisiniz.
Balık yemeyi sevmeyen bebekler için ise 1 yaşından itibaren doktor tavsiyesi ile balık yağı takviyesi kullanabilirsiniz. Yağın hem emilimi hem de tüketimini kolaylaştırmak için balık yağının şurup veya damla şeklinde olması gerekiyor.
Balık yağı kilo aldırır mı?
Eğer doktorunuzun önerdiği dozda bebeğinize balık yağı verirseniz direkt kilo artmasına sebep olmaz. Ayrıca doktorunuzun tavsiye ettiği markayı gerekli dozda kullanır, piyasada içeriğinde şeker gibi katkı maddesi olan balık yağlarını tercih etmezseniz, balık yağı bebeğinize kilo aldırmaz.
Balık yağı bebeklerde alerji yapabilir mi?
Balık yağı doğru bir şekilde tüketilmediği taktirde veya bebeğinizde hassasiyet var ise bebeğinizde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Eğer bebeğinizde;
- Mide bulantısı
- Kusma
- Kanama
- Cilt döküntüsü
- Yüksek ateş
- Yüz, dil ve dudakların şişmesi
- İshal gibi belirtiler var ise bebeğinizi doktora danışılması gerekir.