Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Hamile ve Bebeklerde Koronavirüs

27-11-2020 22:30
Hamile ve Bebeklerde Koronavirüs

Hamilelerde ve bebeklerde Koronavirüs

Yeni tip koronavirüs (Covid 19) hastalığının ortaya çıkmasıyla hamile veya yeni doğum yapan anneler en çok, koronavirüsün kendilerinde ya da bebeklerinde görülme ihtimalini merak etmektedir. Virüsün, çocuklarda ve yeni doğan bebeklerdeki klinik özellikleri hakkında yeteri kadar bilgi olmamakla birlikte birçok ülkede kanıta dayalı çalışmalar yapılmıştır. Şu an uzmanların hamileler ve bebeklere yönelik yaklaşımını ele almadan önce, koronavirüs hastalığına ve belirtilerine kısaca değinmekte fayda var.

Koronavirüs nedir?

Yeni tip koronavirüs Covid-19, ilk olarak 2019 yılı Aralık ayında Çin’in Wuhan bölgesinde görülen ve yeni koronavirüs solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, insandan insana geçebilen bulaşıcı bir virüstür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından virüsün resmi adı SARS-CoV-2 (Şiddetli Akut Solunum Sendromu-Koronavirüs-2) olarak belirlenmiştir. 11 Mart 2020 tarihinde koronavirüs pandemi, yani küresel sağlık hastalık olarak ilan edilmiştir.

Koronavirüsün belirtileri nelerdir?

Koronavirüsün temel belirtileri arasında birkaç gün devam eden yüksek ateş, baş ağrısı ve kuru öksürük olarak bilinmektedir. Ancak bazı hastalarda aşağıdaki belirtiler de gözlenmektedir:

· Boğaz ağrısı

· Nefes darlığı

· Balgamlı öksürük

· Baş ağrısı

· Burun akıntısı

· Kas ve eklem ağrıları

· Mide bulantısı veya kusma

· İştahsızlık

· Ağır solunum yetmezliği

· Böbrek yetmezliği

 

Koronavirüsün kuluçka süresi nedir?

Koronavirüs belirtileri her bireyin bağışıklık sistemi ve yaşına bağlı olarak değişmekle birlikte, genellikle hastanın enfekte olmasından sonraki 2 ile14 gün içerisinde gerçekleştiği tespit edilmiştir.

Hamilelikte Koronavirüs

Dünya Sağlık Örgütü, hamile kadınların, diğer solunum yolu enfeksiyonuna göre koronavirüse karşı daha yüksek riskli olduğunu ifade etmiştir. Hamilelerin hormonal değişikliklerinden dolayı yapısal ve bağışıklık sistemlerinde meydana gelen değişimler nedeniyle şiddetli hastalık geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ancak koronavirüsün gebelik döneminde etkileri üzerine henüz kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır.

Hamilelerde Koronavirüs

Eğer hamilelikte koronavirüse yakalanılmış ise, anne adayı maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Anne adayı eğer onay verirse, hekim Covid-19 tanısı için tomografi gibi radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurabilir. Hamilelerin koronavirüse yakalanmaları durumunda tedavi ve takip süreci diğer bireylerden farklı bir şekilde uygulanmaz. Hekim hastanın genel sağlık durumuna göre tedaviyi evde ya da hastanede uygulayabilir.

 

Koronavirüs hamilelerde düşük veya erken doğuma neden olur mu?

Koronavirüs hastalığının hamilelerde düşük veya erken doğum gibi problemlere neden olup olmayacağı konusunda henüz yeterli bilimsel veri bulunmamaktadır. Ancak solunum yollarını tutan influenza gibi viral enfeksiyonların, annenin erken doğum ya da düşük riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle bu gibi problemler olasılık dahilinde değerlendirilir.

 

Hamilelerden doğmamış bebeklerine koronavirüs geçebilir mi?

Koronavirüsün anneden karnındaki bebeğe geçip geçmediğine yönelik şu anda yeterli bilgi bulunmamakla birlikte bu konu hakkında araştırmalar devam etmektedir. Ancak annenin karnındaki bebeğe bulaştırma ihtimali her zaman olasılık dahilinde değerlendirildiği için hamilelerin kendilerini virüsten korumak için uygun önlemleri almaları gerekmektedir. Eğer virüsün ateş, öksürük ya da solunum yetersizliği gibi belirtilerinden birini gösterdikleri taktirde erkenden tıbbi yardıma başvurmaları gerekir.

 

Doğum sonrasında koronavirüs bulaşmış anne bebeğini emzirebilir mi?

Koronavirüsün emziren anne sütünden bebeğine geçtiğine dair bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Koronovirüs taşıyan annelerden alınan süt numunelerinde de virüse rastlanmamıştır. Annenin, bebeğini emzirmesine ara vermesi uzmanların tavsiye ettiği bir durum değildir. Bu nedenle annelerin bebeğini korumaya yönelik hijyen kurallarına uyması durumunda bebeğini emzirebilir.

Dünya Sağlık Örgütü, annelerin bebeğe yakın mesafede olduğu durumlarda maske takması gerektiği, bebekle temastan önce ve sonra ellerini yıkayıp kirli yüzeyleri dezenfekte etmesi gerektiğini bildirmiştir. Ayrıca, anne çok hasta ise anne sütünün sağılarak yine hijyen kurallarına dikkat ederek bebeğine verebileceği tavsiye edilmiştir.

Hamileleri Koronavirüsten Korumak için ne gibi tedbirler alınmalı?

Hamilelerin koronavirüsten korunmaları için kişisel hijyenlerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Hamilelerin bu süreçte alacağı tebirler;

· Kişilerle yakın temastan kaçınmak, bireyler arasında en az 1 metre mesafe koymak ve kalabalık ortamlarda kaçınmak,

· El hijyenine önem göstermek ve elleri sık sık sabun ve su ile iyice yıkamak veya dezenfektan kullanmak

· Dezenfekte edilmemiş el ile gözlere, buruna, ağıza ya da yüze temas etmemeye özen göstermek

· Zorunda olmadıkça eve misafir kabul etmemek, toplu taşıma araçlarına binmemek

· Uyku düzenine, sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat etmektir.

 

Ayrıca, hamilelerin yüksek riskli bir gebeliği yok ise rutin kontrol sayısını imkanlar dahilinde azaltmaları gerekmektedir. Hamileler, rutin kontrol sayısını tamamen bırakmadan ayda bir yapılan kontrolleri 1 buçuk aya, daha sonra 2 haftada bir yapılan kontrolleri ise 3 haftaya çıkarabilirler. Bu süreçte hekim ile telefon görüşmesi yaparak iletişim halinde kalması önemlidir.

 

Yenidoğanlarda Koronavirüs belirtileri nelerdir?

 

Yenidoğanlarda, özellikle prematüre bebeklerde klinik bulguların spesifik olmadığı belirtilmektedir. Ancak, solunum semptomları, vücut sıcaklığı, öksürük, emmede azalma, kusma, ishal gibi bulgular olabilir.

 

Bebek bakımında koronavirüse karşı alınacak önlemler nedir?

· Bu süreçte bebeklerin bağışıklık sistemlerinin güçlü olması önemli. Bu nedenle bebeği virüsten koruyacak en önemli silah anne sütü. Emzirmeden önce kişisel hijyeninize dikkat ederek, gerekirse maske takarak bebeğinizi emzirmelisiniz. Eğer sütünüzü sağacaksanız göğüs pompanızı sıcak suyla veya sterilizatör ile steril kılmalısınız.

· Bebeklerin ağzına götürdüğü eşyaları, oyuncakları sıklıkla yıkamalısınız.

· Bu süreçte eve misafir kabul etmemeli, bebekle temas edecek herkesin ellerini yıkamasını sağlamalısınız.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.